3,5 MILLIÁRDOT TOL AZ ÁLLAM A KVANTUMTITKOSÍTÓ RENDSZERBE

0
605

 

A Nemzeti Kvantumtechnológiai Programot és annak 3,5 milliárd forintos állami támogatását szerdán jelentették be a Magyar Tudományos Akadémián. A terület európai törekvéseivel egybeeső program négyéves projektjének célja – a hazai kvantumtechnológiai kutatások általános megerősítése mellett – egy kvantumtitkosító rendszer fejlesztése és megépítése. A projektet a frissen megalakult, a Magyarországon kvantumtechnológiai kutatásokat végző tudományos és ipari szereplőket összefogó konzorcium, a HunQuTech felügyeli.

Lovász László, az MTA elnöke egy személyes anekdotával hangsúlyozta a projekt fontosságát: „Amikor a Microsoftnál dolgoztam, a szomszéd szobában egy társaság a kvantumszámítógép kifejlesztésén dolgozott, Michael Freedman matematikus vezetésével. Ez olyan 12-13 éve volt, de még ma sem látom a piacon a Microsoft kvantumszámítógépét, lehet, hogy elakadtak valahol. Ezért is szerencsésebb egy ilyen, átfogóbb kutatást indítani, több területen, egymás munkáját segítve és kiegészítve”.

Akadémiai elnöki elődje, a jelenleg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt vezető Pálinkás József a 2014-es Nemzeti Agykutatási Programmal elindult tematikus fejlesztési projektek közé sorolta a most bejelentett kvantumprogramot. „Úgy gondoltuk, hogy időszerű egy ilyen program indítása Magyarországon. Egyrészt alkalmazkodunk a világtrendekhez, másfelől pedig azokat a területeket érdemes kiemelten támogatni, ahol megvan az a kritikus tömeg, amely a siker esélyét növeli. Én azt gondolom, hogy a kvantumtechnológiák területén ez a kritikus tömeg megvan” – mondta Pálinkás.

„A kvantummechanika korlátozott megértéséből most lépünk át abba az időszakba, hogy azt alkalmazzuk és technológiává értik, ezért sokan második kvantumforradalomról beszélnek” – kezdte beszédét Domokos Péter, a HunQuTech vezetője, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kvantumoptikai csoportjának témavezető fizikusa. Hogy mennyire időszerű a téma, azt azzal illusztrálta, hogy a szigorúan tudományos területeken kívül is menő lett a kvantum szó használata: a Firefox legújabb böngészőjét Quantumnak hívják, de már a kvantumpszichológiát is kitalálta valaki.

Kissé elfogultan a 20.század szellemi csúcsteljesmitényének nevezte az 1920-as évektől kutatott kvantummechanikát: „A világmindenség egy olyan szeletét sikerült leírni és igazolni, amelyhez nincs közvetlen hozzáférésünk, ráadásul a törvényei ellentmondanak a józan észnek”.

A teljes cikk ahttps://qubit.hu oldalon olvasható.