Indul a csoda: a világ egyik legszegényebb állama lehet hamarosan a leggazdagabb

0
732

Texasi befektetők kilenc éve találtak a kelet-afrikai Mozambik partjainál ígéretes földgázmezőket. A kitermelés idén indul, négy-öt év múlva ér a csúcsra, és onnan akár száz évig is a világ vezető gázexportőrévé válhat a ma még nagyon szegény állam. Érthető módon óriási a tolongás.

Az elmúlt évtizedekben már sokszor láttuk a csodát. Egy szegény, előnytelen földrajzi adottságokkal rendelkező állam szénhidrogént talál – ahogy Szaúd-Arábia és Kuvait olajat vagy Katar és Norvégia földgázt –, és hamarosan a világ legtehetősebb államainak egyikévé válik. Ez aztán alaposan megváltoztat mindent. Mint a svédek önironikus viccében: mi volt Svédország nemzeti gyásznapja? Az a nap, amikor Norvégia megtalálta a földgázvagyonát.

És valóban, a szomszédok általában csak irigykedve nézik, ahogy hirtelen kilő egy szénhidrogént lelő állam, és másnaptól mesés forrásaik lesznek oktatásra, egészségügyre, szociális ellátásra, sportra, kultúrára, iparra. Ha jól sáfárkodnak a kinccsel, ez vár mostantól Mozambikra is.

Brückner Gergely cikke az Indexen.