A klímaváltozás és szennyezés várható hatásai az egyes országokban

0
791

Az emberiség felelőtlen tevékenysége a 21. századra a Földet katasztrófába sodorta. A bolygó erőforrásainak fenntarthatatlan felélése és a környezetszennyezés még akkor is végzetes következményekkel járna, ha nem társulnának hozzá a klímaváltozás további hatásai. Az ökoszisztéma egyensúlyát vesztette, az életterek szennyezettek, fajok százezrei tartanak a kihalás felé.

A folyamatok változatlansága esetén várhatóan még a napjainkban húszas éveiben járó generáció életében bekövetkezik a földi civilizáció jelenlegi formájának összeomlása. A világot éhezés, járványok, árvizek, extrém viharok és háború tépi majd darabokra. Százmilliók indulnak meg a még vélt biztonságot nyújtó civilizáció utolsó bástyái felé, ám a menekülés hasztalannak bizonyul. Tízezer év múlva az egykori városok romjainak eltűnésével már semmi sem emlékeztet majd az emberiség utolsó éveinek elképzelhetetlen szenvedésére.

A világ közösségének esélye e jövő megváltoztatására az, ha erőforrásait koncentráltan fordítja a válság okainak megszüntetésére és a már elkerülhetetlen következményekhez való alkalmazkodásra. A túlélés záloga, hogy az erőfeszítésekből minden ország kivegye részét és együttes erővel állítsa legjobb elméit, technológiáját, szorgalmát az élhető jövő szolgálatába.

Ilyen kilátások mellett eltörpülnek a napi politika kisszerű küzdelmei.

A Discussio úgy gondolja, hogy a politikai döntéseket, befektetéseket orientáló egyik legfontosabb tényezőt egyre inkább a klímaváltozás és a szennyezés globális hatásai jelentik. Ehhez segítségül teszünk itt közzé olyan linkeket, ahol a világ országaira váró hatásokról tájékozódhat az elemző, kutató, befektető vagy egyszerűen az érdeklődő olvasó. A lista a későbbiekben is itt bővül.

Klímaváltozás hatásai Magyarországon (MTA, EMMI)

Klímaváltozás hatásai és költségei a világ országaiban (Impact Climate Lab)

Hatás az európai mezőgazdaságra (Európai Bizottság)

Az elsivatagosodás világatlasza (Európai Bizottság)

A klímaváltozás részletes számai országonként (Világbank)

Javasolna egy minőségi átfogó kutatást vagy egy jól használható klímaváltozási adatbázist? A listát bővítjük, ha jelzi az info <kukac> discussio.hu oldalon.