Adósrabszolgaság vár az országra, mondták ellenzékiek az Országgyűlésben

0
486

 

Bűnszövetkezetben elkövetett csalássorozatba keveredett a miniszterelnök és a családja – mondta napirend előtti hozzászólásában a jobbikos Szilágyi György.

Az ellenzéki szónok utalt a közvilágítási tenderek ügyeire, amelyről, mint mondta, az egész nyugati világ tudomást szerzett, miután a New York Times és a Guardian is megírta az OLAF-jelentésnek (az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentésének) a megállapításait. Szilágyi György szerint a miniszterelnök veje, Tiborcz István, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, és más kormányközeli személyek által elcsalt milliárdokat a magyar adófizetőknek kell majd visszafizetniük.

A Jobbik képviselője a nemzetközi következményekre is figyelmeztetett, mondván, hogy Európában ezek után nem értik, ezt hogyan lehetett megtenni egy demokratikus országban, hogy lehet, hogy az ügyészség nem indított nyomozást az érintett ügyekben. Hangsúlyozta: Lázár János beismerése óta, amikor is azt mondta, hogy ő, illetve Tiborcz István együtt találták ki, hogy Hódmezővásárhely közvilágításának felújítását így oldják meg, azóta egyértelmű, hogy „maffiakormány” vezeti az országot, azóta államtitkárok és más kormánytagok, illetve kormányközeli személyek a belső minisztériumi, önkormányzati információk alapján sorra nyúlják le az uniós  tendereket, törvényi szintre emelve így a korrupciót.

Szilágyi György szerint az is furcsa a külföld számára, hogy a magyar ügyészség ezekben az ügyekben nem indít nyomozást. Szerinte az ügyészség az állam érdeke helyett a Fideszt védi, amikor úgy foglal állást, hogy nem történt ezekben az ügyekben semmilyen szabálytalanság, holott már az OLAF jelentése is felsorolta a törvénysértéseket, és azt is megállapította, hogy azokat ugyanaz az elkövetői kör bűnszövetségben hajtotta végre.

Hozzáfűzte: ez még Dél-Afrikában sem mehetne szó nélkül. A jobbikos honatya szerint az elkövetők párttársai cinkosokká váltak, amikor Orbán Viktort az OLAF-jelentés napvilágra kerülése után nem szólították fel lemondásra. Majd azzal zárta szavait, hogy a kormányváltás után elszámoltatás lesz, és nemcsak a bűnszervezet irányítói, hanem a strómanok is börtönbe fognak kerülni.

Szilágyi György napirend előtti felszólalására Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára válaszolt. Azt mondta: „Nem hördülünk fel, megszokruk a gyalázást.” Néhány éve őt magát szerinte a Jobbik a származása miatt ugyanígy gyalázta, jegyezte meg Fónagy János. A Jobbik soraiban erre felhördültek a képviselők, mire Kövér László házelnök ezzel a mondattal csillapította őket: „Nem mondom, hogy uraim, de nyugalom.”

Fónagy János ezután kifejtette: az OLAF csak megismételte mostani jelentésében azt, amit már évekkel ezelőtt kivizsgáltak, és most a vizsgálat ugyanazt az eredményt hozta. Az államtitkár kifejezte értetlenségét, amiért az OLAF éppen a magyarországi kampányidőszak kezdetén tette közzé a jelentését. Majd úgy értékelte, hogy ez egy brüsszeli kampányakció, mert Brüsszel más pártot akar támogatni, nem a Fideszt.

A teljes cikk a https://mno.hu oldalon olvasható.