Az Orbán–Simicska-királydráma utolsó felvonása jön: sok nulla, hány hulla?

0
277

 

Orbán Viktor harmadik miniszterelnöki ciklusát nem a migránsválság, nem Soros György határozta meg, hanem a Simicska Lajossal folytatott háború. A küzdelem már a kormányalakítással elkezdődött, amelyből kihagyták a milliárdos emberét. Majd a simicskátlanítás eljutott az állam minden szintjére. Három éve a drámának már a nyilvánosság is részese: ekkor szidalmazta volt barátját és mentoráltját a milliárdos. Két hónap van hátra a ciklusból, és nagy kérdés, kettejük háborújában van-e még drámai végkifejlet?

“És akkor itt closing” – Simicska Lajos emlékei szerint búcsútalálkozójukon ezek voltak utolsó szavai Orbán Viktorhoz. Hogy melyek voltak “első” szavai a köztük kitört háborúban, azt mindannyian tudjuk. Épp három évvel ezelőtt, 2015 február 6-án tudatta a Fidesz és elnökének felemelkedését az árnyékból lehetővé tevő milliárdos.

Ezt a dátumot emlegetik azóta G-napként. Simicska csak később mondta el saját változatát a magyar politikában földrengést hozó összeveszésről. Állítása szerint egykori barátjával és szövetségesével 2014 tavaszán, az újabb kétharmaddal megnyert választás után egy héttel beszélt utoljára. Közlése szerint az utolsó csepp a pohárban számára az volt, amikor Orbán közölte, majd a Roszatom veszi meg neki az RTL-t.

Kettőjük szövetsége megbomlott, amikor úgy érezte, hogy Orbán véglegesen elárulta azokat az értékeket és célokat, amiket kitűztek maguk elé. Szövetkeztek egy rendszerváltásra, egy másik, egy demokratikus világra. Simicska úgy látja, hogy Orbán most lebontja a demokráciát. Az, ami most van, annak köze nincs az eredeti célokhoz, a demokráciához, a más világhoz, amit valaha megálmodtak.

A teljes cikk a http://hvg.hu oldalon olvasható.