Az újabb OLAF-pofon a kormánynak

0
302

 

Az elmúlt nyolc évet felölelte az OLAF nyomozása Homolya Róbert államtitkár zavaros ügyei kapcsán. Az uniós hivatal több esetben is elfogadta a budapesti érvelést, de két ügyben így is elmarasztalta Magyarországot. Ez 3,3 milliárd forintba fájhat.

Ezek nagyon bagatell ügyek

– mondta még hétfőn a Hír Tv-nek Homolya Róbert az ő ügyeivel foglalkozó OLAF-vizsgálatról. A 24.hu jóvoltából most kiderült, mit tart komolytalannak a fejlesztési minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, aki korábban, 2010 júniusa és 2012 májusa között az uniós pénzelosztás csúcsszervezeténél, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) volt végrehajtási elnökhelyettes.

Nos, az ellene 2010 óta folyó OLAF-vizsgálat eredménye szerint az állam a teljes uniós támogatási összeget fizethetné vissza Brüsszelnek. Ez 3,3 milliárd forintot jelent. Hasonlóan teljes visszatérítést tart indokoltnak az Európai Csalás Elleni Hivatal a Tiborcz–Simicska-kettős által fémjelzett Elios ügyében. Az is hasonlóság a két eset között, hogy az uniós pályázatok mindkét oldalát befolyásolták a kapcsolataikat kijátszó cégvezetők.

Homolyával azért került elő az összeférhetetlenség gyanúja, mert közbeszerzési tanácsadó cégekben volt érdekelt, részt vett egy sor uniós projekt előkészítésében és ezeknek a beruházásoknak egy része még folyamatban volt, amikor az NFÜ elnökhelyettesévé nevezték ki. Vagyis ugyanazon projekt esetében mindkét oldalon érdekelt lehetett: az előkészítés és a végrehajtás során egyaránt.

A teljes cikk a http://hvg.hu oldalon olvasható.