Élesítették a bombát Amerikában – Ez még a dollárt is kiütheti

0
391

 

A rosszul időzített és tartalmában is megkérdőjelezhető amerikai költségvetési lazítással veszélyes vizekre tereli Donald Trump és kormánya az Egyesült Államokat, a felelőtlen költekezésnek és a gazdaság túlhevítésének a jövőben még súlyos következményei lehetnek. Az amerikai dollár lehet Trump gazdaságpolitikájának egyik nagy vesztese, az UniCredit szakértői szerint ugyanis – amennyiben a történelmi összefüggések még mindig megállják a helyüket – a zöldhasú számottevő leértékelődésére kell felkészülni. Ez persze nem feltétlenül negatívum, sőt, a kormány valószínűleg még örülne is neki.

A kormányzati költekezés élénkülésével párhuzamosan növekvő költségvetési hiány nem szükségszerűen rossz dolog: a költségvetési politika rugalmassága lehetővé teszi, hogy nehéz időkben az állam élénkítéssel segítse a gazdaságot, miközben jó időkben fékezőerőként szolgálhat a költekezés visszafogása, ami csökkenti a gazdaság túlhevülésének és az infláció elszabadulásának kockázatát.

A gazdasági ciklikusság hatásait kisimító fiskális politika tehát fontos eszköz a döntéshozók kezében, azonban alkalmazása kapcsán fontos szempont, hogy a mindenkori kormányzatnak a hosszabb távú gazdasági érdekeket kell nézni, nem pedig a rövid távú politikai haszonszerzés lehetőségét. Ha egy állam már a felfelé ívelő, túlhevülés felé tartó gazdasági ciklusban folytat költekezési politikát, az buborékok és egyensúlytalan helyzetek felé tereli az országot, ráadásul lejtmenetben nem lesz lehetősége anticiklikus módon élénkíteni.

Veszélyes vizeken eveznek Trumpék

Az UniCredit elemzői szerint pontosan ez a helyzet most az Egyesült Államokban, ezért Donald Trump és kormánya veszélyes vizekre vezeti az amerikai gazdaságot. Kiemelik, hogy a tavaly decemberben elfogadott adóreform 1500 milliárd dolláros többlet költségvetési hiányt jelenthet majd a következő tíz évben, emiatt pedig 2018-ban a 2017-es 3,5%-ról 5,5%-ra ugorhat a GDP-arányos deficit értéke. Bár ez önmagában nem kiemelkedő, hiszen például gazdaság válságok környékén volt már többször is példa ilyen mértékű hiánynövekedésre, abból a szempontból viszont különleges a mostani helyzet, hogy a negatív kibocsátási rés mostanra gyakorlatilag bezárult, vagyis a költségvetési politika az utóbbi hónapok intézkedéseivel (adócsomag, megemelt költségvetés különböző kormányzati kiadásokra) erősen prociklikussá válik. Ezt igazolja az is, hogy a munkanélküliségi ráta 17 éves mélyponton van, vagyis a jelenlegi fellendülési periódus a végéhez közeledik, ilyenkor pedig már tartalékokat kellene képezni a büdzsében.

A teljes cikk a https://www.portfolio.hu oldalon olvasható.