Félelmetes háború tombol Európa határában

0
342

A múlt héten török csapatok támadták meg a kurdok által ellenőrzött, egyébként Szíriához tartozó Afrint. Az invázióval a NATO második legnagyobb hadserege teljesen szembemegy a szövetség érdekeivel, sőt az Egyesült Államok által felfegyverzett és kiképzett kurdok ellen nyílt háborút indított. Mindezt a régiós amerikai érdekek legnagyobb ellenlábasával, Oroszországgal koordinálva kezdték meg Erdogan katonái.

Vannak, akik az Olajág hadművelet miatt erősen elkezdtek aggódni, hogy Törökország szakítani készül a NATO-val és inkább az orosz érdekszférába csatlakozna, ahol támogatást nyerhet a kurdok ellen viselt háborújához és területszerzési igényeihez. Egy ilyen átállással – bármilyen kis esélye is van -, a NATO rengeteget vesztene, nemcsak előerő és ütőképesség szempontjából, hanem technológiailag is. Bemutatunk tíz török fegyvert, amely viszonylag korszerűnek számít és finoman szólva is előnytelen lenne a NATO-nak, ha netán az orosz érdekszférában kötne ki.

A német Leopard 2-es általános harckocsikat a világ egyik legjobb tankjának tartják, Törökország 2005-ben vásárolt a Bundeswehrtől körülbelül 350 darabot belőlük. A megvásárolt tankokat a török ASELSAN modernizálta is.

Az afrini invázió kezdete óta számos sajtóorgánumot bejárták a képek, ahogy a német gyártmányú harckocsik benyomulnak Szíriába. Ahogy a németek értesültek róla, hogy az ő tankjaikat használják a törökök a kurdok szétveréséhez, felháborodást színlelve átmenetileg felfüggesztették a Leopardok modernizációjáról szóló tárgyalásokat.

A teljes cikk a https://www.portfolio.hu oldalon olvasható