Fellőtték az óriási Falcon Heavy rakétát

0
483

 

Hosszú évek várakozása után kedden este, magyar idő szerint 21:45-kor végre megnyomhatták a start gombot Elon Muskék, hogy kilőjjék a világ egyik legnagyobb hordozórakétáját, a Falcon Heavyt, és a Nap körüli pályára állítsák vele a Tesla legújabb elektromos autóját, a Roadster 2-t.

Eredetileg január végére tervezte a SpaceX, hogy első ízben lövi ki a világ valaha volt legnagyobb hordozórakétáját, a Falcon Heavyt, a startot azonban eltolták – egészen február 6-ig. Elon Muskék ráadásul abban sem lehetettek biztosak, hogy a történelmi pillanat összejön, sokáig ugyanis rendkívül erős szelet mértek a légkörben, ami megakasztotta az indulást.

A szakemberek hosszas számolgatás után végül úgy vélték, magyar idő szerint 21:45-kor lenne a legalkalmasabb elstartoltatni a rakétát. A raktérben az ilyenkor szokásos súly helyett egy Tesla Roadster 2 kapott helyet, benne egy bábuval, amit a SpaceX szintén saját fejlesztésű szkafanderébe öltöztettek.

A korábbi tervek szerint a Tesla Mars körüli pályára állt volna, végül azonban a Nap körüli ellpiptikus pályára állítást tűzték ki célul Elon Muskék. Ez azonban így is komoly teljesítménynek ígérkezett, a kocsi ugyanis a számítások szerint a legtávolabbi ponton eléri a marsi pályát.

A kilövés szerencsére sikeres volt, amiért valószínűleg nemcsak az irányítóközpontban szorítottak rengetegen. Tavaly szeptemberben ugyanis egy Falcon-9-es indítórakéta a kilövés pillanatában felrobbant, így érthető módon mindenki attól tartott, hogy ez ismét bekövetkezik. De nem következett. Az óriási várakozás után végül magyar idő szerint 21:45-kor minden gond nélkül elstartolt a Falcon Heavy, fedélzetén a már korábban említett autóval és a SpaceX szkafanderébe öltöztetett bábuval.

A teljes cikk a http://hvg.hu oldalon olvasható.