Fontos döntés született: átírhatja az európai energiapolitikát

0
501

 

Az Európai Beruházási Bank (EIB) kedden jóváhagyta azt a 1,5 milliárd eurós hitelt, amelynek célja az Adria-gázvezeték (Trans Adriatic Pipeline, TAP) megépítésének finanszírozása. A bank korábban még soha nem ítélt oda ilyen nagy hitelt energetikai projektre. Az EU támogatandó energetikai projekteket tartalmazó listáján is kiemelt helyen álló beruházás és finanszírozása éles kritikákat váltott ki, részben ennek hatására pedig az Európai Parlament szakbizottsága várhatóan a prioritási lista megváltoztatásáról határoz majd. 

A döntés eredetileg decemberben lett volna esedékes, azonban a luxembourgi székhelyű bank elhalasztotta azt, a projekt részletesebb vizsgálatának szükségességére hivatkozva. A beruházás finanszírozásának ügye így legkevesebb két éve húzódott. Az EIB egyéb, energetikai és szállítási projektek finanszírozásáról is döntött, összességében 6,5 milliárd euró értékben.

Az Adria-gázvezeték (Trans Adriatic Pipeline, TAP) a Déli Gázfolyosó nevű csővezeték-rendszer részeként épülne ki, amelynek elsődleges célja az azeri földgáz Európába juttatása. A vezeték becslések szerint 10 milliárd köbméter földgázt továbbíthat az azeri Shah Deniz 2 gázmezőről Európába.

A TAP az Európai Bizottság Közérdekű Projektek (PCI) listáján is szerepel, vagyis elvileg összhangban van az EU energia- és klímapolitikai céljaival is. A TAP projekt segíthet ellensúlyozni az európai kitermelés csökkenését, diverzifikálja a gázellátás forrásait, és támogatja a szén háttérbe szorítását – mondta az EIB alelnöke, Andrew McDowell a Reutersnek.

A teljes cikk a https://www.portfolio.hu oldalon olvasható.