„Ha igaz, akkor ez védhetetlen” – Orbán nem tart a korrupciós ügyektől, a Fidesz képviselői igen

0
271

 

Megfeszített munkát, teljes erőbedobást kért a Fidesz és a KDNP képviselőitől a választásig hátralévő időszakra a kormánypártok évadnyitó frakcióülésén Orbán Viktor. A miniszterelnök nem beszélt a vejével kapcsolatban felvetődött korrupciós vádakról. Az ügy a hvg.hu-nak nyilatkozó képviselők szerint „lehet szúnyogcsípés is”, de meg is rengetheti a Fideszt.

Aki azt mondja, hogy benne vagyunk a kampányban, az nagyon félreértett valamit. Ami eddig volt, az smafu, a kampány most kezdődik

– igyekezett feltüzelni a Fidesz és a KDNP képviselőit a kormánypártok visegrádi évadnyitó frakcióülésén Orbán Viktor. A miniszterelnök szerda esti helyzetértékelésében többször is hangsúlyozta: bár a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz kétségkívül jól áll riválisaihoz képest, és toronymagasan vezet előttük, ez nem ok arra, hogy a párt elbízza magát, arra meg végképp nem, hogy képviselői hátradőljenek.

A hivatalosan szombaton kezdődő kampányidőszakkal a képviselő-jelölti ajánlások folyamata is megindul. Orbán szerint a legfontosabb feladat, hogy az aláírásgyűjtésektől a közvetlen választás előtti mozgósításig ébren tartsák annak a nagyjából 2,2 millió szavazónak a lelkesedését, aki a Fidesszel szimpatizál. Nehogy azt higyjék, hogy lefutott a meccs, a Fidesz már nyert, és nem is kell elmenniük szavazni.

 A miniszterelnök – tőle nem szokatlanul – egy sporthasonlattal, a formaidőzítés kérdését boncolgatva lamentált azon, vajon jó-e, ha egy párt nem a verseny (a választás) idején éri el teljesítménye (népszerűsége) csúcsát, hanem már hosszabb ideje ebben a formában van. Válasz helyett azonban inkább a feladatot adta ki: még két hónapig meg kell tartani a csúcsformát.
A választási győzelem mértékéről – tehát, hogy lehet-e és kell-e kétharmaddal nyerni – ahogy a fél, illetve egy évvel ezelőtti helyzetértékelésében, ezúttal sem beszélt a Fidesz elnöke.

„Ha elvisszük az urnákhoz a 2,2 millió szimpatizánst, emberi számítások szerint rendben leszünk”

– mondta a résztvevők szerint, amiből az is következik, hogy a bizonytalan szavazókért szóló küzdelembe nem száll be a Fidesz, csak a sajátjait akarja biztosan megtartani. (Az atv.hu forrásai szerint Orbán úgy fogalmazott, hogy így „azt a politikai luxust” élvezhetik majd az abszolút többség megszerzésével, koalíciós partner nélkül, ismét egyedül kormányozhatnak.)

A teljes cikk a http://hvg.hu oldalon olvasható.