Így drágult az élet az év elején

0
615

 

Januárban 2,1% volt az egy évre visszatekintő drágulás Magyarországon. Előzetesen a piac is arra számított, hogy az év első hónapjában ugyanakkora lesz az infláció, mint decemberben, vagyis 2,1%. Tehát az adat – hiába a januári nagyobb bizonytalanság – összességében nem okozott meglepetést. 

Az év elején sokkal több hatás éri az árszínvonalat, mint általában, hiszen több adóváltozás, illetve árazási döntés is jellemzi ezt az időszakot. A januári indexet például lefelé húzta a hal, az internet és éttermi szolgáltatás áfaterhének csökkentése. Ugyanakkor az erős belső keresletre is az év elején reagálhatnak elvileg a leginkább a kereskedők, amikor újragondolják az árazási politikájukat.

Nagy vonalakban az inflációs folyamatokat a fenti két tényező befolyásolhatta, eszerint az adóintézkedések árcsökkentő hatását az erős kereslet árfelhajtó hatása olthatta ki. Az alacsony árnyomásra utal, hogy a maginfláció (amely az infláció stabil elemeit kívánja megragadni) 2,6%-ról 2,5%-ra csökkent. Ráadásul az utóbbi három hónap árfolyamatai kifejezetten visszafogottak voltak, az ebből képzett évesített maginfláció mindössze 1,3%.

A teljes cikk a https://www.portfolio.hu oldalon olvasható.