Két évvel ezelőtti javaslattal riogatott Orbán Viktor

0
569

 

Orbán Viktor miniszterelnök és nyomában a kormánypárti sajtó újként tálalja az Európai Bizottság közel kétéves javaslatát a menekültügyi szabályok újraírásával kapcsolatban. Az uniós testület 2016 májusában állt elő a dublini rendszer reformjáról szóló elképzeléseivel. Ennek lényege, hogy ha egy adott tagállam nem képes megbirkózni a ránehezedő nyomással, akkor a többi egy bizonyos szint fölött átvesz tőle menekültügyi kérelmeket, elbírálja azokat, és az így nemzetközi védelmet kapott személyeket letelepíti.

A magyar kormányfő ezen a ponton követte el a csúsztatást, mert Szófiában valamennyi menedékkérőnek mintegy megelőlegezte a menekültstátust, noha a statisztikai adatok egyértelműen mutatják, hogy az érintettek zöme gazdasági bevándorló, akit előbb-utóbb visszaküldenek származási országába. A két évvel ezelőtti bizottsági javaslat valóban tartalmaz egy számítási módszert, amely az adott ország lakosságszámát, GDP-jét és az előző évben benyújtott menedékkérelmek számát figyelembe véve megállapítja, hogy hány kérelemmel képes megbirkózni egyedül az illető állam közigazgatása. Magyarország esetében ez – a Magyar Idők által ismertetett számítás szerint – 10 518 személy, innen jöhet az Orbán Viktor által emlegetett „tízezres kvóta”, amiről Szófiában beszélt. Ez viszont – ismételjük – csak a menedékkérelmek számát jelenti, nem pedig a menedékre ténylegesen jogosultakét. Ugyanakkor a migrációs hullám csökken, ez pedig összefügg azzal, amit Orbán Viktor szorgalmaz: a külső határok védelmével.

Lapunk megkereste Niedermüller Pétert, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjét, aki a dublini reform egyik jelentéstevője. A politikus kijelentette, nincs szó semmilyen új javaslatról, ugyanakkor a menekültválság során az Európai Unió egyik első lépése volt, hogy megerősítette határ- és parti őrségét, lezárta a balkáni útvonalat, és egyezményt kötött először Törökországgal, majd Líbiával a bevándorlók föltartóztatása érdekében. Azóta ezeket a megállapodásokat számos jogvédő szervezet bírálta, ugyanakkor ezeknek köszönhetően a Görögországba szabálytalanul érkezők száma a 2016-os 177 ezerről 2017-ben körülbelül 35 ezerre csökkent, de az Olaszországba irányuló migráció is megközelítőleg 30 százalékkal mérséklődött. Niedermüller Péter hozzátette: a határokat nem lehet légmentesen lezárni, ahogy a magyar miniszterelnök szeretné, mert ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az EU hagyná tengerbe veszni az embereket. Ehelyett biztonságba helyezik őket, és akiknek nincs jogosultsága az unióban tartózkodni, azokat visszatoloncolják.

A teljes cikk a https://mno.hu oldalon olvasható.