Kiverte a biztosítékot az angol nyelvű sajtóban is az Elios-botrány

0
291

 

Orbán szövetségesei kifizető helyként használhatják az EU-t – írta a The Guardian. A nemrég napvilágra került OLAF-jelentésre hivatkozva a lap cikke ismerteti, hogy EP-képviselők az uniós kiadások keményebb ellenőrzését szorgalmazzák Magyarországon, mivel szerintük egyre növekvő aggodalomra ad okot, hogy az Orbán Viktor miniszterelnökhöz kötődő oligarchák egy csoportja „pénztárként” használhatja az EU-t.

Az írás emlékeztet, hogy Magyarország a jelenlegi, 2020-ig tartó hétéves uniós költségvetési ciklusban mintegy 25 milliárd eurót (20,2 milliárd forintot) kap összesen az EU-tól, és ezzel  egyike azon tagállamoknak, ahol az egy főre jutó támogatás a legmagasabb.

A cikk szerint az EP-képviselők egyre jobban aggódnak amiatt, hogy az európai alapokból a pénzek egyre nagyobb hányada Orbán családjához, barátaihoz és támogatóihoz kerül, akik sorozatosan valódi verseny nélkül nyernek el az EU által finanszírozott infrastrukturális szerződéseket.

A cikk azt is felidézi, hogy Ingeborg Grässle német jobboldali európai parlamenti képviselő nemrégiben tett magyarországi látogatása során úgy találta, hogy a közbeszerzési pályázatok 36 százalékára csupán egy-egy ajánlat érkezik. A képviselő ugyanakkor a lapnak hozzátette, hogy ugyanez az arány Lengyelországban és Horvátországban még rosszabb, mintegy 45 százalék. Mint a The Guardian-nek kifejtette,”néhány tagállamban oligarchák váltak politikusokká, és egyidejűleg uniós és a nemzeti pénzforrást is kapnak a cégeik”.

A teljes cikk a https://mno.hu oldalon olvasható.