Makrogazdaság Eldőlt, mikor szakadhatnak el teljesen a britek az EU-tól

0
384

 

Körülbelül másfél évvel az Egyesült Királyság tervezett európai uniós kiválása után, 2020. december 31-én zárnák le a bennmaradó tagállamok a Brexitet követő esetleges átmeneti időszakot, melynek során a szigetországnak továbbra is teljes körűen be kellene tartania a közösségi jogot, a döntéshozatalban viszont már nem vehetne részt. 

A huszonhetek szakminisztereinek hétfői brüsszeli tanácsülésén elfogadott újabb tárgyalási irányelvek értelmében az Egyesült Királyság ezen átmeneti időszakban is részese lenne a vámuniónak és az egységes piacnak, az országnak be kellene tartania a közösségi jogot, beleértve az újonnan elfogadott szabályokat is, eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségeknek, illetve alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának, de már nem vehetne részt az uniós döntéshozatalban.

Egyes tagállamok azt szerették volna elérni, hogy az átmeneti időszak kiterjeszthető legyen, amennyiben a felek a kitűzött határidőig nem tudnak megállapodni a főbb kérdésekben, egyebek mellett Franciaország azonban ellenezte a javaslatot, és a szövegbe így bekerült, hogy “világosan meg kell határozni és pontosan megszabott időtartamra kell korlátozni” ezt az időszakot.

A teljes cikk a https://www.portfolio.hu oldalon olvasható