Megvan a kvótarendszer elleni cseh stratégia

0
393

 

A cseh kormánynak világos terve van rá, mit kell tennie, hogy a kötelező migrációs kvótákról szóló voksoláskor ne lehessen újra leszavazni a kvótákkal egyet nem értő európai uniós tagállamokat – jelentette ki Andrej Babis ügyvezető cseh miniszterelnök csütörtökön a parlamenti felsőházban, a szenátusban.

– Világos tervünk van arra nézve, mely államokat kell meggyőznünk, és hogyan kell érvelnünk, hogy Csehországot ne szavazzák le újra a migránsok elosztásáról hozandó döntéskor – szögezte le Babis a szenátusi vitában.

Szerinte elfogadhatatlan, hogy egy ilyen fajsúlyú ügyben Csehországot újra leszavazzák belügyminiszteri szinten. – Ez csak a „csehxitet” szorgalmazók hangját erősítené – mutatott rá a kormányfő, a Nagy-Britannia EU-ból való kilépése kapcsán alkotott kifejezést, a brexitet Csehországra alkalmazva.

Csehországban az utóbbi hónapokban nyilvános vita folyik az európai uniós tagságról, illetve a szervezetből való esetleges kilépés lehetővé tételéről. A vitát a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom azon kezdeményezése váltotta ki, hogy a parlament fogadjon el törvényt az országos népszavazás intézményéről, amely lehetővé tenné a véleménynyilvánítást az EU-ból való kilépésről is. Az országos népszavazás bevezetésének aránylag nagy a támogatottsága, de sok az ellenzője is, míg a szavazást az EU-ból való kilépésről az SPD-n kívül szinte egyetlen párt sem támogatja.

A teljes cikk a https://mno.hu oldalon olvasható.