Nem tudni, mi van a Németh Szilárd alapítványának számlájára érkezett milliárdokkal

0
460

 

Tavaly május végén a Magyar Birkózószövetség elnöke több sajtótájékoztatón is arról számolt be, hogy rövidesen elkezdik építeni Csepelen a sportág első akadémiáját, amely a kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kozma István nevét viseli majd. A csarnok tervei és a szükséges engedélyek már akkor megvoltak Németh Szilárd állítása szerint, és abban reménykedett, hogy június–júliusban kiírhatják a közbeszerzési eljárást is. A terület használatáért 35 millió forint plusz áfát fizettek a csepeli önkormányzatnak, holott a kiszemelt ingatlan becsült értéke 134,3 millió forint – ezek szerint Csepel is hozzájárul 100 millióval az akadémiához. A teljes beruházás 4–4,5 milliárdba kerülhet, és az állam az első ütem költségét (2,4 milliárd forint) át is utalta a rezsibiztos által alapított, annak lakására bejegyzett alapítványnak. Mivel Németh Szilárd szerint az alapítványt a gyorsabb ügyintézés miatt jegyezték be az állandó lakcímére, joggal vetődhetett fel a kérdés, vajon hol tart az akadémia építése, mennyit költöttek el a nem csekély közpénzből.

Nos, a hazai szövetség első emberének egy hét sem volt elég arra, hogy válaszoljon a beruházással és a 2,4 milliárd forinttal kapcsolatos kérdéseinkre, pedig tavaly májusban éppen azt mondta, ő a legjobb biztosíték arra, hogy itt minden rendben és ellenőrizhető lesz. Mindenesetre lapunk utánajárt annak, vajon hol tart a Kozma István Birkózó Akadémia építése. Az elképzelések szerint 2019-ben vehetik majd birtokba az első akadémisták a kétszintes multifunkcionális sportcsarnokot, amely akár kilenc szőnyeg lerakására is alkalmas lesz. Emellett létrejön egy birkózócentrum és -akadémia százötven fős kollégiummal, nemzetközi edzőtáborozásra alkalmas apartmanokkal, konyhával, étkezővel, tanulószobákkal, közösségi helyiségekkel, konferencia- és erősítőteremmel, szaunával, merülőmedencével, orvosi és teljesítménydiagnosztikai szobával, összességében tehát mindennel, ami a modern, XXI. századi felkészülést szolgálja. A tervek alapján tizennégytől az U23-as korosztály felső határáig tud majd itt lakni és sportolni az a fiatal, aki hosszabb távon a birkózást választja.

Csepelen a Hollandi út 8. alatt, ahol az akadémia be van jegyezve, még semmi nem látszik abból, amiről 2017. május végén Németh Szilárd beszélt. Maga az akadémia elkezdte a működését, a szövetség négy iskolával szerződést kötött – itt tanulnak a birkózópalánták –, és az edzéseket a Körcsarnokban tartják a fiataloknak. A szakmai munkáért Péteri András és Struhács György felel. Azt jelenleg senki sem tudta megmondani, hogy az ígéretekhez képest mikor fognak az akadémisták a csepeli otthonukba kiköltözni.

A teljes cikk a https://mno.hu oldalon olvasható.