Orbán Viktor célja, hogy a rendszeren belül tartsa a rendszer ellenfeleit

0
483

Szürreális fordulatokat vett az ellenzéki szervezeteknél az a folyamat, amelyik a választási vereséget követően a sorok rendezéséről szól. Illetve szólna, mert jelenleg nemhogy a rendezés nem látszik, de a sorok sem. Inkább véletlenszerűen összeverődött csoportok vagy éppen fölbomló alakzatok látványa határozza meg az ellenzéki térfelet.

Igen különös dolgok történnek az LMP-ben, amelyek viszont az egész ellenzék állapotát jól jellemzik. A párt etikai bizottsága három évre eltiltotta minden párttisztségtől Szél Bernadett társelnököt. Gondolnánk, hogy a „párttisztség” fogalmába a pártelnöki poszt is beletartozik, de ezek szerint nincs így, mert a társelnökségről nem kell lemondania Szélnek. Nyilatkozni mindenesetre nem kívánt lapunknak, mint mondja, a következő időszakot a helyzet átgondolásával tölti.

Van mit átgondolnia Hadházy Ákosnak is, aki a választásokig volt az LMP másik társelnöke, ám – szintén egy etikai bizottsági ülésen – a párt volt országgyűlési képviselője, Sallai Róbert Benedek nemes egyszerűséggel leütötte (más források szerint „csak” föllökte). Hadházy kilépett, Sallait kizárták, majd visszavették. Sokáig esélye sem nyílt viszont a „visszavételre” a szocialistáktól érkezett Demeter Mártának, akit a párt méltónak talált arra, hogy előkelő listás helyre sorolja, de arra nem, hogy az ismételt mandátumszerzés után fölvegye a tagjai közé. Többedik próbálkozásra a szervezet országgyűlési képviselője a napokban tudott belépni a szervezetbe. Ahonnét viszont távozott az alapító, Schiffer András.

Nem sokkal jobb a helyzet a választásnak pártszövetségben nekivágó MSZP–Párbeszéd háza táján sem.

Hont András teljes cikke a HVG-n olvasható.