Orbán Viktor nem bontotta ki az igazság minden részletét

0
568

 

Miközben a magyar kormány részéről már hazánk orosz függőségének megszűnéséről beszélnek, Romániában pedig a leghisztérikusabb híradások arról szólnak, hogy a magyarok felvásárolják az ország földgáztartalékait, valójában még nem született kötelező érvényű megállapodás arról, hogy Magyarországra román energiahordozó érkezne a jövőben. Napokkal ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy Románia 2021–2022-től mintegy 4 milliárd köbméter gázt termel majd ki és exportál évente, az ezzel kapcsolatos tenderen pedig három magyar tulajdonú cég végzett az első három helyen. „Bejelenthetem, hogy Magyarországon az orosz gázmonopólium korszaka véget ér” – szögezte le akkor Orbán. 

Úgy tudjuk, a kétoldalú gázüzlet témájában mindössze annyi történt eddig, hogy két magyar cég, nevesül a MET és az MFGT lefoglalta a jelenleg még ki sem épült, Románia felől Magyarországra gázt szállítani hivatott vezeték első ütemének kapacitását, éves szinten 1,75 milliárd köbmétert. A román médiában ráadásul már azt közölték, hogy a készülő második ütemmel együtt létrejövő 4,4 milliárd köbméteres kapacitásból is elkelt már 3,73 milliárd, amelyet szerintük két, meg nem nevezett cég szerzett meg – kizárásos alapon ugyanarról a két vállalatról lehet szó. Az üggyel kapcsolatban a MET részéről nem kívántak lapunknak nyilatkozni, míg az MFGT nem válaszolt megkeresésünkre. A vezeték első üteme a tervek szerint 2019 végére készül el, a második viszont csak 2022 végére lehet kész.

A helyzet egyszerű: ha a románoktól gáz érkezik ezen a vezetéken át Magyarországra, ez a két cég kereskedhetne vele. A csavar az egészben viszont az, hogy ezen megállapodás alapján még nem biztos, hogy érkezik egyetlen köbméter is. Annak ellenére is így van ez, hogy a vezetéket aligha azért építik, hogy aztán üresen álljon.

A kapacitás ily módon történő lefoglalása egy új gázvezeték esetében rutineljárásnak számít. A nyertes cégek pedig nagyon jó pozícióba kerülnek: az itt érkező gázzal kereskedhetnek, vagyis szabályozzák, hogy mennyiért adják el, de azzal, hogy az érkező nyersanyag mennyiségét is ők határozhatják meg, a magyarországi kínálat mértékének befolyásolásával a nagykereskedelmi árakra is jelentős hatással lehetnek.

teljes cikk a https://mno.hu oldalon olvasható.