Reagált Szijjártó a durva német tervre: nem engedünk a zsarolásnak

0
554

 

Magyarország álláspontja a bevándorlással kapcsolatban sziklaszilárd: a migrációt rossz, veszélyes és megállítható folyamatnak tartjuk, nemet mondunk a bevándorlásra és a betelepítési kvótára – jelentette ki Szijjártó Péter a Financial Times mai cikkére reagálva az MTI-nek. Amint megírtuk: a német kormány elég durva tervet szellőztetett meg a minap, hiszen a jogállamiság lenne az alapfeltétel, hogy kifizethetők legyenek az EU-s strukturális és beruházási támogatások és azon országok régióinak adnának több EU-támogatást, amelyek több menekültet fogadnak be.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: régóta folyik a vita az Európai Unióban, hogy lehet-e politikai feltételeket kapcsolni az uniós szerződések alapján járó összegek folyósításához. Több tagállam – így Magyarország is – a világossá tette, hogy “ebben a kérdésben semmilyen politikai feltételt, zsarolást nem fogad el, ugyanis az európai források útja nem egyirányú utca”.

Szijjártó a tudósítás szerint leszögezte: Magyarország megnyitotta piacait az Európai Unió előtt. Magyarországon számos német, francia, olasz, brit, spanyol, holland vállalat aratott óriási sikereket, számos német, francia, olasz, holland és egyéb vállalat tett szert óriási profitra, és vitte azt ki Magyarországról – hangsúlyozta. Az uniós források nem egy nagylelkű felajánlást jelentenek a nyugat-európai országok részéről, semmilyen politikai feltételt nem támaszthatnak, hiszen nem ajándékról van szó, ez egy szerződés alapján Magyarországnak járó összeg – mondta Szijjártó Péter.

A teljes cikk a https://www.portfolio.hu oldalon olvasható.