Tudományos szenzáció közeleg

0
334

 

Az asztrofizikusok jelenleg is azon dolgoznak, hogy nyolc teleszkóp adatit dolgozzák fel, majd ezeket egyesítve – a jelenleg látható sok grafika után – megalkossák emberiség történetének első, fekete lyukról készített fényképét.

Az utóbbi években igazán nem panaszkodhatunk a tudományos szenzációkat illetően, szerencsére bőven kijutott belőlük. Elég csak a Higgs-bozon felfedezésérea gravitációs hullámok észlelésére vagy a 130 millió évvel ezelőtt történt kozmikus esemény megfigyelésére gondolni. És úgy tűnik, már az idei évre is lesz egy nagy dobásuk.

Futurism beszámolója szerint az aszrofizikusoknak köszönhetően az emberiség történetében először készülhet el egy valódi fénykép egy fekete lyukról. A fekete lyukak létezését már Albert Einstein is megjósolta a relativitáselméletében, ám tulajdonságuk miatt (olyan erős gravitációs mezővel rendelkeznek, hogy a fény sem tud belőle kiszabadulni) eddig soha nem láthattuk őket. A kutatók az elmúlt hónapokban (és még most is) az Eseményhorizont Teleszkóp (Event Horizon Telescope, EHT) nevű rendszer által gyűjtött adatokat dolgozták/dolgozzák fel, melynek eredményeként egy fekete lyukat láthatunk majd.

Az EHT valójában egy rendszer, ami a világ számos pontján lévő rádióteleszkópok rendszeréből áll. A hálózatot még 2017 áprilisában próbálták ki, amitől azt remélik, az eseményhorizont mögé is beláthatnak vele. Az eszközöket ekkora a Tejútrendszer közepén található Sagittarius A* nevű fekete lyuk felé irányították. A Nap tömegénél nagyjából 4 milliószor nehezebb objektum a felelős a galaxisunk forgásáért.

A teljes cikk a http://hvg.hu oldalon olvasható.