Túlvagyunk már azon, hogy ezt finoman csak globális felmelegedésnek hívjuk

0
584
  • Egyre jobban felforrósodik a bolygónk.
  • És ez már nem is nagyon lesz jobb.
  • Amit finoman csak globális felmelegedésnek hívunk, az a dinoszauruszok kihalásához hasonló, tömeges kihalási eseményhez vezetett.
  • Ez épp zajlik körülöttünk.
  • És egyre valószínűbb, hogy az emberiség sem fogja túlélni ezt a kataklizmát.

2016-ban egy fokvárosi tudományos konferencia résztvevői azt javasolták, hogy hivatalosan is zárjuk le a holocénnek (vagy jelenkornak) nevezett földtörténeti kort, és az 1950-es évektől kezdődő korszakot nevezzük antropocénnek. Antropo-, azaz emberi. A tudósok ezzel fel akarták hívni a figyelmet, hogy ebben a korban már messze az emberiség gyakorolja a bolygóra a legnagyobb hatást, nagyon sokan vagyunk, rengeteg állatot tartunk, rengeteg földet vonunk művelés alá, szemetelünk, betonozunk, és minden szénhidrogént elégetünk, amire csak rábukkanunk.

Az antropocén annak beismerése is, hogy mi vagyunk a bolygó urai, és minden, ami a Földdel történik, a mi felelősségünk. Ami elromlik, azt mi rontjuk el, és a mi feladatunk helyrehozni is.

De mi nem nőttünk fel ehhez a felelősséghez, rosszul sáfárkodtunk a ránk bízott kincsekkel, és

MÁR EGYÁLTALÁN NEM BIZTOS, HOGY MEGMENEKÜLHETÜNK A KÖZELGŐ KIHALÁS ELŐL.

Idén nyáron brutális hőhullám sújtotta Európát és Japánt, világszerte több száz ember halt meg a szokatlan hőség miatt. Görögországban, Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban, Franciaországban, Svédországban és az Egyesült Államokban hatalmas erdőtüzek pusztítanak, amik többségét ugyan valószínűleg emberi mulasztás vagy szándékos gyújtogatás okozta, gyors terjedésük és pusztító erejük viszont annak köszönhető, hogy az európai és észak-amerikai erdők fái egyre kevésbé viselik el az iszonyatos forróságot.

Az emberek többsége csak legyint, mikor arról olvas, hogy az egyre növekvő nyári forróság, a sorozatos hőhullámok és az egyre pusztítóbb viharok a globális felmelegedés következményei. Annyit cikkezett már minden újság a globális felmelegedésről, hogy senki sem érzi igazán, hogy dolga vagy felelőssége lenne ezzel kapcsolatban.

A globális felmelegedés elvont, és egyre elcsépeltebbé váló fogalom, nem csoda, hogy a folyamatosan ránk záporozó, szenzációsabbnál szenzációsabb bulvárhírek világában szinte senkit nem érdekel. A 2018-as nyár és az utóbbi hónapokban publikált klímakutatások szerint azonban amit eddig – talán saját magunk megnyugtatására is – finoman csak globális felmelegedésnek hívtunk, nyugodtan nevezhetjük

AZ ÁLTALUNK ISMERT VILÁG VÉGÉNEK IS.

A teljes cikk a  444.hu-n  olvasható.